Начало / Моите препоръки за цени

Моите препоръки за ценообразуването на вашия имот

Завишената цена може да бъде толкова опасна, колкото и занижената

Може би най-голямото предизвикателство в процеса на продажбата на недвижим имот е това той да бъде оценен правилно. Това е една от многото ситуации, в които помощта на Вашия брокер би Ви спестила доста пари.

Ако цената на имота Ви е прекалено завишена, ще пропуснете определен процент от купувачи, които търсят да закупят имот в ценовата рамка в която е трябвало да бъде и Вашият имот.

Завишаването обикновено е с цел продавачите да си оставят място за преговори относно цената. Шансовете са почти минимални, тъй като купувачите, които са били най-заинтересовани от Вашия имот са се изплашили от обявената цена и дори не са погледнали офертата в детайли. Докато решите да коригирате цената, вече загубихте един определен процент от потенциални купувачи.

Правилното ценообразуване на даден имот е дори още по-трудно на пазар, на който цените се променят постоянно. Изключително важно е да сте наясно в каква посока и в какви времеви рамки се променят цените. Вашият брокер, който ежедневно следи развитието на пазара, може да ви окаже съдействие. Определянето на правилната пазарна цена на имота Ви ще доведе до по-бързото реализиране на сделка на максимална цена.

Професионализмът и уменията на Вашия брокер

Когато работите с брокер, трябва да бъдете максимално убедени в неговите професионализъм и умения. Такъв професионалист в сферата на недвижимите имоти, би трябвало да Ви обясни защо имотът трябва да бъде оценен на тези конкретни нива, както и да ви представи сходни оферти до Вашата, които са продадени или се предлагат на пазара в момента.

Малките промени могат да допринесат за по-добра продажна цена

Някои от тези промени могат да бъдат козметични, които не ви костват никакви разходи. Може да бъде толкова просто, колкото само да преместите някоя мебел или да наблегнете на светлината в дома Ви. Други промени могат да изискват малка инвестиция от Ваша страна, но така или иначе, тази инвестиция ще се отплати неколкократно по отношение на крайната пазарна цена или времето, за което имотът ще бъде продаден.

Имайте предвид всички тези съвети, когато избирате брокера, който да ви представлява при продажбата на Вашия имот, както и ако решите да продавате имота си сами. В този ред на мисли ви предоставям подарък от мен – „интервю за брокер” за собственици. Когато имате уговорка с брокер, вече Вие ще ръководите срещата и ще имате информацията, която Ви е нужна, за да изберете точния брокер, с който да работите.

Правилната цена

При завишаване на цената на Вашия имот не само бихте пропуснали потенциални купувачи, но и това би афектирало на времето, за което имотът би се продал, както и крайната продажна цена.

Съотношение ЦЕНА-ВРЕМЕ

Времето е изключително важен компонент на пазара на недвижими имоти. Всеки имот привлича максимум заинтересовани клиенти и купувачи в първия момент, в който се появи на пазара. Това подсказва, че шансовете за продажба са по-големи, докато имотът е още нов на пазара. Определянето на реалистична цена ще Ви помогне да се възползвате от този първоначален интерес и да повишите шанса за бърза продажба.

Сравнителен Пазарен Анализ (СПА)

Използването на Сравнителен Пазарен Анализ е задължително при определянето на пазарната стойност на жилищен имот. Ключовите елементи са локацията и характеристиките на имота, като за целта трябва да се разгледат сходни имоти във Вашия регион. Целта на СПА е да представи сходни имоти, които са продадени и които се предлагат на пазара в момента по отношение на цената им и техните характеристики.

В момента, в който пазарната стойност на Вашия имот е определена, Вие решавате каква крайна цена може да обявите на пазара, която да постигне Вашите цели. Като цяло офертната цена на пазара не би трябвало да се завишава с повече от 5% от пазарната стойност, тъй като това може да отблъсне потенциални купувачи да Ви отправят оферта.

Ако се зачудите защо цялата тази информация достига до Вас безплатно и наготово, то отговорът е елементарен. Това, което бих искал от Вас е да споделите с Вашите близки и приятели начина, по който аз работя. Така те ще получат качествена услуга, която заслужават...и то благодарение на ВАС!

Моята препоръка е вместо да работите с много брокери ,и агенция за недвижими имоти, който да ви спести време и пари. Също така, ако сте продавач, брокера да ви даде допълнителна добавена стойност като ви осигури прозрачност и информираност относно извършваните от него следните дейности:

 • Определянето на най-добрата продажна цена за Вашия имот;
 • Препоръки как да се придаде добър търговски вид на имота;
 • Разработването на маркетинг план с всички дейности, които ще се предприемат за рекламата на Вашия имот;
 • Обратна връзка относно дейностите и резултатите по отношение продажбата на Вашия имот;
 • Да Ви държи в течение с ежедневните промени на пазара;
 • Да Ви информира за всяка една оферта постъпила от потенциален купувач и ще Ви помага при оценката им;
 • Да Ви помага по време на целия процес от момента на пускането на имота в реклама през подписване на предварителен договор с купувач до нотариалното изповядване на сделката;
 • Да следи за евентуални ситуации, които биха попречили на успешно нотариално изповядване;
 • Да следи процеса по кандидатстването и одобрението за ипотечен кредит на купувачите на Вашия имот;
 • Да бъде в постоянна връзка с брокера, който представлява купувачите;
 • Заедно с Вас да присъства лично на нотариалното изповядване с цел успешно финализиране на сделката.

Благодаря Ви за отделеното време! До скоро!

С Уважение и благодарност: Иван Иванов